Thuis in de psychiatrie

Thuis in de psychiatrie

Succesvolle samenwerking tussen BuurtzorgT en Wonki: gebruiksvriendelijke data-analyse voor zelfsturende teams

dinsdag 27 juni 2023

BuurtzorgT, een toonaangevende zorgorganisatie gespecialiseerd in het bieden van thuiszorg aan cliënten met (zware) psychiatrische problemen, is een samenwerking aangegaan met Wonki. Wonki, een innovatief technologiebedrijf gespecialiseerd in Artificial Intelligence (AI), heeft voor BuurtzorgT een geavanceerde AI-applicatie ontwikkeld die de
zelfsturende teams van BuurtzorgT in staat stelt om op een eenvoudige en gebruiksvriendelijke manier inzicht te krijgen in het functioneren van hun teams en medewerkers.

BuurtzorgT en Wonki delen een gemeenschappelijke filosofie dat toegang tot bedrijfsdata essentieel is voor alle medewerkers binnen een organisatie. Beide partijen geloven dat deze gegevens op een gebruiksvriendelijke manier moeten worden aangeboden, zodat teams zelfstandig kunnen functioneren en hun eigen resultaten kunnen analyseren.

Wonki heeft voor BuurtzorgT een AI-applicatie ontwikkeld die gebruikers in staat stelt om eenvoudig, zonder uitgebreide training, inzicht te krijgen in het reilen en zeilen van hun teams en medewerkers. Met deze applicatie kunnen gebruikers vragen stellen en op basis daarvan interactieve dashboards genereren. Deze dashboards kunnen vervolgens
eenvoudig gedeeld worden met collega’s, waardoor de teams binnen BuurtzorgT naadloos kunnen samenwerken en informatie kunnen uitwisselen.

Bob Guns van Wonki: “BuurtzorgT is met haar professionals en zelfsturende teams een ideale omgeving voor de oplossing die wij ontwikkeld hebben. Een groot aantal medewerkers die inzichten uit data willen hebben, maar geen analist zijn en dat ook niet willen worden. Zij kunnen zonder noemenswaardige training aan de gang gaan.”

Wonki heeft haar eigen AI-software ontwikkeld op basis van formele logica. De antwoorden die Wonki’s AI-software biedt zijn daardoor betrouwbaar, volledig herleidbaar en controleerbaar. Dit in tegenstelling tot de generatieve AI-chatbots zoals die momenteel door de grote Amerikaanse techbedrijven op de markt gebracht worden (bijvoorbeeld ChatGPT van OpenAI en Bing van Microsoft). Deze worstelen soms met het produceren van feitelijk juiste informatie en genereren daardoor af en toe valse informatie, ook wel bekend als “hallucineren”.

Dankzij de uitgebreide mogelijkheden en gebruiksvriendelijkheid van Wonki’s AI-applicatie kan BuurtzorgT haar decentrale karakter verder versterken. Als een organisatie zonder traditioneel ‘hoofdkantoor’, waarbij expertise vaak wordt gecentraliseerd, is BuurtzorgT nu in staat om op het gebied van Business Intelligence (BI) haar teams direct te ondersteunen en te faciliteren.

Frank Rink: “Wij zijn een platte organisatie met een minimale overhead. Zonder BI-afdeling of uitgebreide ICT ondersteuning voor de mensen in het veld. Desondanks kunnen medewerkers nu toch allemaal bij de data en inzichten creëren op hun eigen laptop.”

De samenwerking tussen BuurtzorgT en Wonki heeft geleid tot een aanzienlijke verbetering van de data-analyse mogelijkheden voor de zelfsturende teams. BuurtzorgT blijft streven naar innovatie en het ondersteunen van haar medewerkers, terwijl ze tegelijkertijd haar decentrale aanpak handhaaft.

Over BuurtzorgT:
BuurtzorgT is een organisatie die zorg verleent aan cliënten met (zware) psychiatrische problemen die thuis behandeld en ondersteund willen of moeten worden. De organisatie bestaat uit meer dan 70 zelfsturende teams. Ze bieden hoogwaardige zorg- en ondersteuningsdiensten aan cliënten, waarbij de nadruk ligt op kleinschalige, persoonlijke zorg.

Over Wonki:
Wonki is een jong technologiebedrijf dat AI-oplossingen ontwikkelt op basis van formele logica. Met behulp van hun innovatieve software stellen ze organisaties in staat om waardevolle inzichten te verkrijgen uit complexe datasets. Met name geschikt voor organisaties waarin medewerkers met data moeten werken, die geen analist zijn, en dat ook niet willen worden.